Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Γευτείτε τα άφοβα... Επτά πράγματα που (ίσως) δεν ξέρετε για τα αυγά.

Τα αυγά είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε την διατροφή μας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και ενώ είναι γνωστή η επιστημονική διχογνωμία για την επίδραση τους στην υγεία της καρδιάς, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι σε μια υγιεινή διατροφή τα αβγά έχουν τη δική τους θέση.

 Μάλιστα, μελέτη έχει αποδείξει ότι τα αυγά στο πρωινό γεύμα, συγκριτικά με τα δημητριακά ή την παντελή απουσία πρωινού, συντελούν στη μείωση της λιγούρας για τροφές με ζάχαρη και λιπαρά, μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αυγά είναι πανταχού παρόντα, ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουμε γι’ αυτά. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές βασικές πληροφορίες για τα αυγά.
Οι κρόκοι των αυγών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της χολίνης, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σχετίζεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφική χολίνη συμβάλλει στην εμβρυϊκή εγκεφαλική ανάπτυξη όταν η έγκυος συμπεριλαμβάνει τα αυγά στη διατροφή της. Αλλά μια διατροφή πλούσια επίσης σε χολίνη έχει σχετιστεί επίσης και με την ευτυχία. Η χολίνη αποδομείται σε μπεθανεχόλη, η οποία χρησιμοποιείται κατά τον κύκλο της μεθυλίωσης, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στην παραγωγή των ορμονών (και νευροδιαβιβαστών) της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Τα αυγά κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις ποιοτικές διατροφικές πρωτεΐνες. Και αυτό επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά μπορεί να απορροφηθεί απόλυτα από τον οργανισμό μας
Σε ότι αφορά την ποιότητα, η ηλικία της κότας που παράγει τα αυγά παίζει καθοριστικό ρόλο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Poultry Science έδειξε ότι οι νεαρές κότες (28 εβδομάδων) και οι μεγαλύτερες (97 εβδομάδων) είναι πιθανότερο να παράγουν αυγά με χαμηλό στέρεο περιεχόμενο, συγκριτικά με τις μεσήλικες.
Το βαθύ κίτρινο ή η θαμπή απόχρωση του κρόκου δεν αποτιμά απευθείας την καταλληλότητά του αβγού. Αντίθετα, είναι ένδειξη της σίτισης της κότας. Οι κότες που σιτίζονται με σπόρους και χόρτο πλούσιο σε καροτενοειδή παράγουν αυγά με πιο ζωντανό κίτρινο κρόκο, χωρίς απαραίτητα αυτό να μεταφράζεται και σε υψηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πάντως ενδεικτικό της υγείας της κότας αφού, οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν καλύτερη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυγά θα έχουν πιο σκουρόχρωμους κίτρινους κρόκους.
Τι καθορίζει το χρώμα που έχει το ασπράδι του αυγού; Μα φυσικά η ηλικία του. Τα παλαιότερα αβγά έχουν πιο καθαρό ασπράδι, ενώ τα φρέσκα έχουν γαλακτώδη απόχρωση.
Το χρώμα που έχει το κέλυφος του αυγού σχετίζεται και πάλι με την τροφή της κότας και δεν έχει να κάνει με την θρεπτικότητα του ή την υγεία της κότας που το παρήγαγε.
Τα αυά τυπικά μπορούν να καταναλωθούν έως και μια εβδομάδα μετά την συσκευασίας τους, αν και οι κανονισμοί επιτρέπουν την κατανάλωση έως και 30 ημέρες μετά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάλωση κατά προτίμηση μπορεί να επεκταθεί και στο δίμηνο, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν τα αυγά συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάστηκαν.
ΠΗΓΗ:http://health.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου